24.2.1932 Lontoo- 23.3.2011 Los Angeles

Olen hieman myöhässä tämän kirjoituksen kanssa mutta se on muhinut mielessäni siitä saakka kun menetimme viimeisen Hollywoodin kulta-ajan näyttelijättären. Eräs aikakausi todellakin päättyi Elizabeth Taylorin kuolemaan. Yksi suurista on poissa. Poissa on myös entinen suurten studioiden systeemi, jossa lapsinäyttelijöistä koulittiin tähtiä ja jotka siis jo varhaisella iällä irrottautuivat arkielämän todellisuudesta elääkseen varsin keinotekoisessa maailmassaan. Maailmalla oli suuria suunnitelmia nuoren Elizabethin varalle kun hän ponnisti yleisön tietoisuuteen elokuvilla Lassie palaa kotiin (1943) ja Yli esteitten (1944).

Elizabethista kasvoi monien vaiheiden kautta nainen joka laittoi Hollywoodin polvilleen. Hän teki urallaa lukuisia hienoja elokuvia ja sai tunnustuksena kaksi Oscaria elokuvista Ei rahasta (1960) ja Kuka pelkää Virginia Woolfia (1966) jälkimmäisessä hän näytteli yhdessä kaksinkertaisen aviomiehensä Richard Burtoniin kanssa. On harmillista, että yksi elokuvahistoria suurimmista elokuvista: Kleopatra jäi aikanaan liian vähälle arvostukselle. Elizabethin tulkinnassa on sellaista kiihkeyttä ja vangitsevaa magnetismiä, että hän olisi ehdottomasti ansainnut Oscarin roolityöstään. Valitettavasti elokuva jäi skandaalien varjoon jonka aiheita olivat mm. elokuvan liian suureksi paisuneet tuotanto kustannukset ja Elizabethin ja Burtonin salasuhde joka syttyi elokuvan teon aikana. 

Elizabeth oli maailman kaunein nainen nuoruudessaan. Hän ei saanut kulkeakseen mitenkään helppoa elämänpolkua joka oli säästänyt häntä ryvettymiseltä. Elizabethia on ihannoitu mutta häntä on myös parjattu. Hänen yksityiselämänsä vaikeuksia on revitelty lehtienpalstoilla vuosikymmeniä ja voisin kuvitella, että se todellinen ihminen nimeltään Elizabeth Taylor on revitty kappaleiksi. Ja kuitenkin kaikkien elämän vastoinkäymisten keskellä hän aina pysyi rehellisenä itselleen. Hän ei koskaan pyydellyt anteeksi tapaansa elää ja rakastaa täysillä.

Itselleni henkilökohtaisesti tärkein elokuvakohtaus Elizabethin monien elokuvien joukosta on peräsin Jättiläisestä: Leslie palaa yksin syntymäkotiinsa pikkusiskonsa häihin riideltyään miehensä kanssa. Kesken vihkivalojen vannomisen Leslie tuntee taakseen katsomatta, että hänen miehensä (herra Benedict/Rock Hudson) seisoo hänen takanaan. Vihkivalat kaikuvat Leslien syntymäkodin huoneissa ja uusi lupaus sinetöityy myös Leslien mielessä. 

Hieman tökeröltä tuntui lukea Apu lehden artikkelia Elizabethin elämästä jossa virheellisesti väitettiin hänen kiinnostuneen aidsin tutkimustyön tukemisesta Richard Burtonin kuoltua kyseiseen tautiin. No huh, huh taas. Kyseessä oli näyttelijä Rock Hudson joka antoi ensimmäisenä julkimona kasvot tälle julmalle taudille. Richard Burton menehtyi varhain vuonna 1984 vain 58- vuotiaana ja syynä oli luultavasti hänen kuluttavat elämäntapansa.

"Rakastan Richard Burtonia

jokaisella solullani, mutta me

emme voi olla yhdessä."

- Elizabeth Taylor